Ověření efektivity systematické edukace základů potravinové pyramidy u vybraného vzorku dětí v MŠ prostřednictvím intervenčního programu "Pyramidáček" - Mencová, Gabriela (2012)
Diplomová práce je zaměřena na ověření efektivity edukace správné výživy u předškolních dětí. Dnešní vysoký nárůst dětské nadváhy a obezity upozornil na důležitost jejich prevence. Jedním z významných preventivních faktorů je právě edukace. Řada studií prokázala, že systematická edukace dětí vede k pozitivním změnám jejich stravovacích návyků. Cílem diplomové práce byla aplikace edukačního projektu zaměřeného na potravinovou pyramidu v mateřské škole a zkoumání jejího vlivu na změnu stravovacích návyků a na nárůst znalostí u vybraného vzorku dětí a jejich rodičů. Výsledky práce doložily, že edukace představuje důležitou součást programů primární prevence.