Expresní profily buněčných linií embryonálních nádorů při aplikaci kombinované diferenciační terapie - Chlapek, Petr (2012)
Retinoidy jsou známy jako efektivní induktory buněčné diferenciace, a to jak v podmínkách in vivo, tak in vitro. Díky této schopnosti jsou retinoidy často používány v protinádorové terapii. Předkládaná disertační práce je zaměřena na studium možností zesílení antineoplastického efektu kyseliny all-trans retinové pomocí kombinované aplikace s inhibitory lipooxygenáz (LOX) a cyklooxygenáz (COX). V této studii byly používány kyselina kávová jako inhibitor 5-lipoxygenázy a celecoxib jako inhibitor cyklooxygenázy-2. Jako biologické modely byly vybrány dvě neuroblastomové (SK N BE(2) a SH-SY5Y) a dvě smeduloblastomové (Daoy a D283 Med) sbírkové buněčné linie; část experimentů byla prováděna rovněž na 4 pacientských meduloblastomových liniích. Pro monitorování změn v expresi 440 genů funkčně spojených s biologií nádorů byly použity nízkohustotní oligonukleotidové mikročipy Human Cancer Oligo GEArray (SABiosciences). Změny exprese vybraných kandidátních genů (CDKN1A, GDF15, HLA-C, HMGA1, TIMP1) byly následně potvrzeny pomocí RT PCR. Analýza detekovaných změn genové exprese prokázala zvýšení exprese genů zapojených v procesech retinoidy indukované diferenciace v závislosti na koncentraci použitých činidel; zejména se jednalo o geny obecně spojované s buněčnou diferenciací, geny podílející se na regulaci přestaveb cytoskeletu, geny zapojené do metabolismu mitochondrií atd. Celkově byla prokázána vyšší senzitivita neuroblastomových linií ke kombinované aplikaci ATRA s kyselinou kávovou, resp. s celecoxibem. Získané výsledky podporují naši původní hypotézu, že buněčná diferenciace indukovaná ATRA může být zesilována kombinací s LOX, resp. COX inhibitory.