Clinical potential of stem cell marker nestin and selected angiogenic factors in multiple myeloma - Šváchová, Hana; Hájek, Roman, 1964-; Masarykova univerzita. Interní hematoonkologická klinika (2012)
Mnohočetný myelom (MM) je krevní nádorové onemocnění charakteristické akumulací klonálních plazmatický buněk (PC) v kostní dřeni a vyvíjející se z benigní monoklonální gamapatie nejasného významu (MGUS). Navzdory pokrokům v léčbě mnoho zavedených biochemických a cytogenetických parametrů v éře nové anti-myelomové terapie selhává při zvolení vhodné léčebné strategie a určení klinického výstupu. Cílem mé disertační práce bylo studovat význam proteinu nestinu, markeru kmenových/progenitorových buněk, a vybraných angiogenních faktorů a vyhodnotit jejich prognostický nebo prediktivní potenciál ve vztahu k platným léčebným postupům. Reexprese markerů kmenových buněk a stimulace angiogeneze je považována za kritickou událost v patogenezi řady nádorových onemocnění včetně MM. Monitorování těchto procesů může přinést nové poznatky v patogenezi MM a cennou prognostickou informaci.
Multiple myeloma (MM) is a hematological malignancy characterized by accumulation of clonal plasma cells (PC) in bone marrow evolving from benign monoclonal gammopathy of undetermined significance (MGUS). Despite advances in treatment, many established prognostic biochemical and cytogenetic parameters fail in the setting of therapy or treatment outcome in the era of novel anti-myeloma agents. Based on these findings, we decided to investigate the importance of nestin, marker of stem/progenitors cells, and selected angiogenic factors and to evaluate their clinical potential as novel prognostic or predictive parameters useful for current therapeutic modalities. An induction of stem cell-like features and angiogenesis appears to be a critical event in pathogenesis of many cancers including MM. Monitoring of these processes may shed new light on myeloma pathogenesis and provide valuable prognostic information.
Vedoucí práce: Roman Hájek
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: angiogeneze; mnohočetný myelom; nestin; angiogenesis; nestin; Multiple Myeloma; disertace; dissertations