Clinical potential of stem cell marker nestin and selected angiogenic factors in multiple myeloma - Šváchová, Hana (2012)
Mnohočetný myelom (MM) je krevní nádorové onemocnění charakteristické akumulací klonálních plazmatický buněk (PC) v kostní dřeni a vyvíjející se z benigní monoklonální gamapatie nejasného významu (MGUS). Navzdory pokrokům v léčbě mnoho zavedených biochemických a cytogenetických parametrů v éře nové anti-myelomové terapie selhává při zvolení vhodné léčebné strategie a určení klinického výstupu. Cílem mé disertační práce bylo studovat význam proteinu nestinu, markeru kmenových/progenitorových buněk, a vybraných angiogenních faktorů a vyhodnotit jejich prognostický nebo prediktivní potenciál ve vztahu k platným léčebným postupům. Reexprese markerů kmenových buněk a stimulace angiogeneze je považována za kritickou událost v patogenezi řady nádorových onemocnění včetně MM. Monitorování těchto procesů může přinést nové poznatky v patogenezi MM a cennou prognostickou informaci.