Oxygenoterapie z pohledu sestry - Vítková, Michaela (2012)
Bakalářská práce zjišťuje míru znalostí a zvyklostí sester na lůžkových pracovištích při aplikaci oxygenoterapie. Teoretická část práce se zabývá fyziologií dýchání a indikací/kontraindikací oxygenoterapie. Také popisuje ošetřovatelskou péči o pacienta se změnou dýchání, kde jsou zdůrazněny klinické symptomy, které sestra hodnotí u pacienta a postupy, kterými hodnocení objektivizuje. Zároveň kapitola poskytuje podrobné informace o správném postupu aplikace oxygenoterapie sestrou. Empirická část práce prezentuje výsledky dotazníkového šetření, které zjišťovalo míru znalostí a zvyklosti sester při aplikaci oxygenoterapie ve FN Brno Bohunice. Výsledky šetření poskytly zjištění ohledně problémových oblastí při aplikaci kyslíku. Odhalily zejména nedostatky ohledně znalostí bezpečnostních zásad při manipulaci s kyslíkem, nežádoucích účinků kyslíku na organismus, vlastních kompetencí a také některých zásad správného postupu při daném výkonu.