Laboratorní vyšetření fagocytózy pro klinickou praxi - Blažková, Petra (2012)
Bakalářská práce se zabývá procesem fagocytózy a možnostmi jejího laboratorního vyšetření. Fagocytóza je základem vrozené imunity člověka. Jedná se o proces, kdy specializované buňky imunitního systému označované jako profesionální fagocyty pohlcují, usmrcují a rozkládají mikroorganismy a jiné nežádoucí struktury. Mezi profesionální fagocyty patří neutrofilní granulocyty a mononukleární fagocyty. Laboratorní vyšetření fagocytózy má praktický význam při diagnostice chorob, které jsou způsobeny poruchou funkce těchto buněk. Poruchy fagocytózy mohou být vrozené i získané. Cílem této práce je popis a posouzení diagnostického přínosu metodik užívaných v laboratořích klinické imunologie. Hlavní pozornost je věnována chronické granulomatózní chorobě na příkladu pacienta dispenzarizovaného na ÚKIA LF MU a FN u sv. Anny.