Monitorace mikrobiálního osídlení pacientů na JIP - Slavíková, Kristýna; Juránková, Jana; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2012)
Kriticky nemocní pacienti na odděleních JIP jsou neustále ohrožováni infekcemi způsobenými polyrezistentními nemocničními kmeny. Tyto kmeny jsou obvykle potenciálně patogenní a vyvolávají tzv. nozokomiální infekce. I v dnešní době je velkým problémem vznik výrazné a poměrně časté rezistence mikrobů k základním antibiotikům a léčba se tak velmi komplikuje. Ve své práci jsem se zaměřila na popis jednotlivých kmenů, diagnostiku gramnegativních bakterií s produkcí širokospektrých beta-laktamáz (ESBL), methicilin rezistentních zlatých stafylokoků (MRSA), vankomycin rezistentních enterokoků (VRE) a zjištění četnosti výskytu polyrezistentních kmenů u pacientů na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ve Fakultní nemocnici Bohunice v Brně. Má práce mě dovedla k závěru, že i přes veškerá preventivní a hygienická opatření jsou kolonizace polyrezistentními kmeny a nozokomiální nákazy stále časté. Je nutné věnovat pozornost mimo jiné také antibiotické léčbě, která by měla být vo
Patients with critical illnesses placed in the ICU (Intensive-care unit) are being continually endangered by the infections caused by multidrug-resistant hospital bacteria. These bacteria are usually potentially pathogenic and provoke so called nosocomial infections (also known as hospital-acquired infections). Even today in the modern society the occurrence of prominent and rather common resistance of the microbes to basic antibiotics is a serious problem that significantly prolongs and complicates the therapy. In my thesis I've focused on the bacteria species, diagnosis of gram-negative bacteria with production of broad-spectrum beta-lactamase (ESBL), methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA), vancomycin-resistant enterococcus (VRE) and especially establishing the frequency of appearance of the multidrug-resistant hospital bacteria at the patients from Department of Anesthesiology and Intensive Care, The University Hospital Bohunice in Brno. My thesis has led me to an assump
Vedoucí práce: Jana Juránková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2012
Keywords: gramnegativní bakteriální infekce; infekce spojené se zdravotní péčí; jednotky intenzivní péče; mikrobiální osídlení; Gram-Negative Bacterial Infections; Intensive Care Units; Cross Infection; bakalářské práce