Význam imunologického vyšetření při diagnóze diabetes mellitus - Hadrabová, Veronika (2012)
Tato práce se zabývá významem autoprotilátek v patogenezi a diagnostice diabetu mellitu typu 1. Laboratorní detekce hlavních druhů autoprotilátek napomáhá ke stanovení správné diagnózy autoimunitního diabetu mellitu. Práce je tematicky rozdělena na tři části. První část uvádí obecné informace o diabetu mellitu. Druhá část se věnuje popisu jednotlivých autoantigenů a autoprotilátek. Jsou zde také zhodnoceny důvody nutné pro zahájení laboratorní detekce autoprotilátek. Poslední část práce shrnuje a srovnává laboratorní metody používané při detekci hlavních druhů autoprotilátek.