Srovnání etiologického agens septických stavů u chirurgických a interních pacientů - Jahnová, Aneta (2012)
Septický stav patří k velmi závažným stavům ohrožujících život pacienta. Průnik mikroorganismů do krevního řečiště může vést k těžké sepsi až septickému šoku, který ve vysokém procentu i přes intenzivní léčbu bývá spojen s úmrtím. Závažnost stavu závisí na jedné straně na stupni patogenity a virulenci mikroorganismu, na druhé straně na imunitním stavu pacienta. Bakalářská práce je zaměřena na problematiku a diagnostiku sepse, která napomáhá odhalení původců septických stavů. Rychlá identifikace původců má mimořádný význam pro zahájení správné antimikrobiální léčby, stanovení citlivosti na antibiotika a upřesnění diagnózy. Výsledky bakalářské práce poukazují na fakt, že výskyt sepse může být úzce spjat s věkem a pohlavím. Za povšimnutí stálo, že i přes veškerá hygienická a preventivní opatření se stále častěji setkáváme se sepsí způsobenou gramnegativními bakteriemi produkujícími širokospektré betalaktamázy (ESBL).