Faktory ovlivňující postoje studentů gymnázií k vyučovacímu předmětu chemie - Švandová, Kateřina, 1983- (2012)
Předložená rigorózní práce “Faktory ovlivňující postoje studentů gymnázií k vyučovacímu předmětu chemie” je zaměřená na výzkum postojů studentů českých gymnázií k vyučovacímu předmětu chemie. Klade si za cíl zjistit zejména rozdíl v postojích z hlediska pohlaví, navštěvovaného ročníku a oblíbeného předmětu. Jako výzkumný nástroj byl použit dotazník s 5-stupňovými škálovanými položkami Likertova typu, který byl administrován 580 studentům čtyř českých gymnázií. Získaná data byla analyzována za pomocí deskriptivní statistiky (průměr a směrodatná odchylka), induktivní statistiky (analýza rozptylu a Pearsonův korelační koeficient) a analýzy vícerozměrných dat (Cronbachovo alfa a faktorová analýza).