Metody křížového ověřování pro jádrové odhady hustoty - Theuer, Michal; Horová, Ivana, 1943-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2012)
Tato diplomová práce se věnuje metodám křížového ověřování pro odhad optimálního vyhlazovacího parametru pro jádrové odhady hustoty. Je zde uvedena základní teorie jádrových odhadů hustoty a představeno pět různých metod křížového ověřování. Tyto poznatky jsou dále zobecněny pro dvourozměrné hustoty. Součástí práce je také simulační studie, která porovnává uvedené metody křížového ověřování na simulovaných datech se čtyřmi různými hustotami pravděpodobnosti.
This thesis is devoted to cross-validation methods for estimating the optimal smoothing parameter for kernel density estimates. There is a basic theory of kernel density estimation introduced and there are five different cross-validation methods presented. These findings are then generalized for two-dimensional densities. The thesis also includes a simulation study that compares listed cross-validation methods on simulated data with four different probability densities.
Vedoucí práce: Ivanka Horová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: metoda nejmenších čtverců; statistické odhady; least squares method; statistical estimations; diplomové práce; master's theses