Záliby seniorů - Zajícová, Šárka (2012)
Diplomová práce se zabývá zálibami seniorů. Teoretická část se zabývá stárnutím a stářím, změnami, které provází stárnutí. Dále se zabývá adaptací a přípravou na stáří, potřebami seniorů a jejich motivací. Věnuje se také adaptaci na odchod do důchodu a druhým životním programem seniorů. Samostatná kapitola popisuje volný čas a nejčastější zájmové aktivity seniorů. Empirická část zjišťuje jakým zálibám se senioři nejčastěji věnovali před a po odchodu do starobního důchodu, zda tyto koníčky mají vliv na celkový pocit spokojenosti seniorů, adaptaci na odchod do starobního důchodu a udržování sociálních kontaktů. Také se zabývá tím, zda existují faktory, které mohou ovlivnit seniory ve vykonávání zálib.