Komplikace periferních žilních kanyl - Šeflová, Lenka (2012)
Diplomová práce zpracovává problematiku periferních žilních kanyl na základě prospektivního sledování, které se uskutečnilo v roce 2011 ve FN Olomouc. Práce mapuje 49310 periferních žilních kanyl, které byly ve sledovaném období zavedeny pacientům ve FN Olomouc. Teoretická část se zabývá anatomií a výběrem přístupových žil pro periferní žilní kanylaci, dále managementem zavádění i ošetřování a komplikacemi periferních žilních kanyl. Empirická část poskytuje data o zavedených periferních žilních kanylách u pacientů na 28 lůžkových pracovištích ve FN Olomouc. Vyhodnocuje data periferních žilních kanyl versus věk, pohlaví, typ periferní žilní kanyly, stupně klasifikace flebitis dle Maddona, lokalizace periferního žilního vstupu a délku zavedení. Výsledkem jsou doporučení pro management a klinickou praxi.