Zájem veřejnosti o paliativní péči - Šebelová, Jana (2012)
Diplomová práce se zabývá problematikou smrti, umírání a paliativní péče v české společnosti. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku pojmů, které se týkají paliativní péče, dále pak na rozvoj a historii paliativní a hospicové péče, na současné formy paliativní péče v ČR, na informovanost veřejnosti a vzdělávání zdravotníků v oblasti paliativní péče v české zemi. Praktická část diplomové práce je tvořena kvantitativním výzkumem zjišťujícím názor veřejnosti na hovory o smrti v naší společnosti, názor na léčbu nevyléčitelně nemocných, znalost veřejnosti pojmů „paliativní péče“ a „hospic“ a jejich případný zájem o paliativní péči. V závěru diplomové práce jsou navrhnuta řešení nedostatků v oblasti paliativní péče, které vyplynuly z výzkumu.