Problematika nykturie u seniorů - Špačková, Barbora (2012)
Diplomová práce je zaměřena na zhodnocení problematiky nykturie u seniorů. Těžištěm práce bylo zmapovat, jestli senioři trpí nykturií a jak je tím ovlivněna jejich kvalita života. V teoretické části je nastíněn přehled o stárnutí a stáří, o etiologii, diagnostice a terapii nykturie. Průzkumné šetření probíhalo technikou anonymního dotazníku. Analýza a interpretace dat poskytuje zajímavá zjištění a odpovídá na otázky, zda je nykturie závislá na pohlaví, věku, onemocnění, délce spánku či příjmu tekutin seniorů. Výstupem práce je statistické ověření hypotéz s návrhem řešení odhalených nedostatků.