Péče o zuby a zubní náhrady u seniorů - Přaslicová, Irena (2012)
Diplomová práce nabízí pohled na problematiku péče o ústní hygienu seniorů žijících v domácím prostředí. Teoretická část uvádí přehled o funkci dutiny ústní, zabývá se involučními změnami v orofaciální oblasti a stomatologickým vyšetřením starého člověka. Dále vyjmenovává základními symptomy a nejčastější onemocnění orofaciální oblasti. Nezbytná je kapitola zabývající se protetickými náhradami. Teoretickou část uzavírá oblast rozvíjející metody péče o orální zdraví a popisující instruktáž a motivaci pro udržování ústní hygieny ve stáří. Empirická část seznamuje se skutečností, jak často a jakým způsobem senioři pečují o svůj chrup, zda pravidelně navštěvují svého zubního lékaře a do jaké míry jsou informováni o správném ošetřování chrupu. Dále zjišťuje, zda používání zubních náhrad ovlivňuje běžný život seniorů. Stěžejní část práce je zaměřena na analýzu a interpretaci výsledků získaných během šetření u vybrané skupiny populace.