Život se srdeční arytmií - Živná, Petra (2012)
ANOTACE Příjmení a jméno: Bc. Petra Živná Instituce: Katedra ošetřovatelství Lékařská fakulta Masarykova univerzita Název práce: Život se srdeční arytmií Vedoucí práce: Mgr. Marta Šenkyříková Počet stran: 126 stran Počet příloh: 5 příloh Rok obhajoby: 2012 Souhrn: Diplomová práce se zabývá problematikou života s komorovou srdeční arytmií a s implantabilním kardioverterem-defibrilátorem. Teoretická část popisuje charakteristiku přístroje i jeho historický vývoj. Dále se zaměřuje na typy srdečních arytmií, které vyžadují implantaci kardioverteru-defibrilátoru a ostatní onemocnění, která mohou být také indikací k jeho implantaci. Popisuje také možné komplikace po implantaci a na závěr i nutná doporučení a omezení pro pacienty s implantabilním kardioverterem-defibrilátorem. V praktické části jsou prezentovány výsledky dotazníkového šetření, provedeného v listopadu 2011 až únoru 2012 na kardiologických klinikách a ambulancích vybranýc