Teorie čísel v řecké matematice - Směšná, Petra (2012)
Tato práce popisuje znalosti řeckých matematiků v oboru teorie čísel a přibližuje studentům a učitelům středních škol historii matematiky. Popisuje dílo pýthagorejců a klade důraz na Základy, slavné Eukleidovo dílo. Práce navazuje na bakalářskou práci, která popisovala knihu sedmou z Eukleidových základů, a důkladně rozebírá knihu osmou a devátou.