Cvičení a praktické úlohy v geografickém vzdělávání - Václavková, Markéta (2012)
Diplomová práce je zaměřena na praktickou činnost žáků v geografickém gymnaziálním vzdělávání, a to formou cvičení. Nejprve je provedena analýza přístupů ke cvičením ze zeměpisu v bývalém Československu a poté v současnosti. Pro zjištění nynějšího stavu byla využita dotazníková sonda na vybraných 37 gymnáziích v České republice. V další části této práce je předložen návrh cvičebnice ze zeměpisu. Témata ve cvičebnici byla volena podle vzdělávacího oboru Geografie v Rámcovém vzdělávacím programu pro gymnázia. Každá ze tří tematických kapitol se skládá z dílčích částí, ve kterých jsou pro žáky připraveny otázky, náměty a odkazy pro další studium, zajímavosti a návrhy cvičení i s jejich možnými výstupy. K cvičebnici je přiložena i podpůrná část pro učitele, která obsahuje metodickou příručku, testy a výukové prezentace. Některá cvičení byla ověřena v maturitním semináři na Gymnáziu Jihlava, což posloužilo k jejich korekci.