Šumpersko - návrh geografické vzdělávací expedice - Mlček, Lukáš (2012)
Cílem předkládané diplomové práce je vytvořit kompletní návrh na realizovatelnou školní expedici. První část práce se zabývá především možnostmi terénní výuky. Dále se zaměřuje na výukové a organizační metody, které jsou pro expedici charakteristické. Důraz je kladen zejména na aplikaci heuristické metody a zapojení klíčových kompetencí. Druhá část práce se věnuje geografické charakteristice okresu Šumperk. Její náročnost a úroveň složitosti předkládaných informací přitom odpovídá středoškolské úrovni, neboť zde by měla být exkurze realizována. Ve třetí, stěžejní části, je práce zaměřená na samotný návrh expedice s potřebnými podklady pro výuku. Expedice je rozčleněna do témat, kterými se žáci budou zabývat v jednotlivých dnech. Pracovní listy podobné těm, které jsou navrženy pro plánovanou expedici, byly otestovány v květnu 2011 žáky Gymnázia Šumperk na expedici na Broumovsku a v Orlických horách.