Průřezová témata RVP v geografickém vzdělávání - Marcaníková, Andrea (2012)
V této diplomové se věnujeme průřezovým tématům Rámcového vzdělávacího programu v geografickém vzdělávání. V první části práci je analyzován podíl geografického gymnaziálního vzdělávání na realizaci průřezových témat ve Školních vzdělávacích programech. Druhý oddíl práce rozebírá přístupy k průřezovému tématu Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech v evropském školství. Další část se věnuje konkrétním okruhům daného průřezového tématu a obsahuje učební texty. Tyto okruhy jsou: globalizace, Rozvojové cíle tisíciletí a Fair trade. Učební texty jsou doplněny o metodické návody a různé aktivity, které jsou přiloženy k práci i s elektronickou verzí na CD. Poslední část shrnuje poznatky získané při prezentaci aktivity Rozvojové cíle tisíciletí na vybraném gymnáziu.