Identifikace a charakterizace proteinů regulovaných rostlinnými hormony cytokininy pomocí hmotnostní spektrometrie - Dyčka, Filip (2012)
Rostlinné hormony cytokininy mají zásadní význam pro růst a vývoj rostlin. I přes intenzivní výzkum molekulární podstata působení cytokininů není dosud zcela objasněna. Zvláště pak o přímém vlivu cytokininů na změny proteinového profilu v rostlinách toho není dosud příliš známo. Pro proteomickou analýzu byli vybráni zástupci čtyř tříd cytokininů: hydroxylovaný isopentenylový, isopentenylový, aromatický typ a cytokininy odvozené od močoviny. Sedmidenní sazeničky huseníčku jarního (Arabidopsis thaliana) byly vystaveny krátkodobému působení cytokininů v kultivačním médiu. Po sběru rostlinek a následné extrakci proteinů, bylo využito metod gelové elektroforézy a hmotnostní spektrometrie s ionizací laserem za přítomnosti matrice v kombinaci s detektorem doby letu pro identifikaci proteinů, u kterých byla pozorována změna exprese vlivem cytokininů. Zkoumání a optimalizace různých proteomických metod vedly k podstatnému zlepšení identifikace a charakterizace rostlinných proteinů.