Elektrochemická analýza nukleových kyselin a bílkovin pro biomedicínu - Bartošík, Martin (2012)
Pro bližší pochopení struktury, funkce nebo interakcí nukleových kyselin a bílkovin je v dnešní době užíváno velké množství analytických metod, přičemž mnohé z nich jsou běžně aplikovány i v biomedicíně pro diagnostické účely. Elektrochemie by mohla představovat zajímavou alternativu k těmto robustním metodám, protože nabízí jednodušší a levnější přístrojové vybavení, kratší doby analýz a schopnost miniaturizace a paralelní analýzy více vzorků. Současný výzkum se proto snaží o eliminaci hlavních nevýhod spojených s analýzou těchto biomakromolekul, a o zlepšení citlivosti a selektivity elektrochemických měření. Disertace je rozdělena do několika částí, při čemž každá z nich se zabývá poněkud rozdílnými dílčími tématy. Nicméně všechny mají určité společné charakteristiky. První část vymezuje důvody, proč byla zvolena elektrochemie, krátce vysvětluje principy elektrochemických technik a stručně popisuje její historii a aplikace v analýze nukleových kyselin a bílkovin.