Léčba bolesti u senorů ve FN Brno - Grossová Klementová, Renáta (2012)
ANOTACE Příjmení a jméno autora: Grossová Klementová Renáta Instituce: Masarykova univerzita Lékařská fakulta Katedra ošetřovatelství Název práce: Léčba bolesti u seniorů ve FN Brno Vedoucí práce: Doc. PhDr. Miroslava Kyasová, PhD. Počet stran: 101 Počet příloh: 2 Rok obhajoby: 2012 Klíčová slova: bolest opioidy farmakologická léčba nefarmakologická léčba monitorace Diplomová práce zjišťuje znalosti všeobecných sester a zdravotnických asistentů v monitorování bolesti, používání nefarmakologických postupů k léčbě bolesti a názor na podávání opiátů seniorům. V první části práce se věnuji teorii bolesti, etice a komunikaci při léčbě bolesti a zvláštnostem při hodnocení a léčbě bolesti u seniorů.Ve druhé části práce kvantitativnímu šetření monitorování bolesti, používání farmakologických a nefarmakologických postupů při léčbě bolesti a názoru sester na podávání opiátů seniorům, přičemž zkoumaný vzorek sester byl rozdělen do dvou kategorií, chiru