Týrání a zneužívání seniorů - Francová, Monika (2012)
Pro svoji diplomovou práci jsem si zvolila téma „Týrání a zneužívání seniorů“, kterou jsem chtěla zjistit, jak tato problematika zasahuje seniory samotné a jaký postoj k tomu zaujímá celá společnost. V teoretické části jsem vymezila jednotlivé pojmy této problematiky a její součástí jsou i studie zabývající se problematikou týrání, zneužívání a zanedbávání seniorů. V praktické části uvádím výsledky mého kvantitativního průzkumného šetření, které je posuzováno ze dvou kategorií dle typu bydlení seniora - zda existuje rozdíl v míře týrání a zneužívání u seniorů žijících doma a u seniorů žijících v institucích. Některé poznatky získané sběrem dat jsou překvapivé. Z provedeného šetření vyplývá, že týrání a zneužívání seniorů se v naší společnosti nejvíce vyskytuje ve formě psychického a finančního týrání, či zneužívání seniora.