Hereditární tyrosinemie typ I,II,III - dědičné poruchy metabolizmu aminokyselin - Lisníková, Petra (2012)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku hereditární tyrosinémie typu I, II, III - vzácnou dědičnou poruchu metabolismu aminokyseliny tyrosinu. Teoretická část popisuje patogenezi a hlavní manifestace jednotlivých typů onemocnění, diagnostiku a terapií hereditární tyrosinémie, včetně dietního opatření. Uvedeny jsou také informace o významu bílkovin a aminokyseliny tyrosinu v organismu, pohled na těhotenství při hereditární tyrosinémii a přehled dalších poruch metabolismu tyrosinu.Praktická část obsahuje kazuistiky tří pacientů s hereditární tyrosinémii, včetně individuálních dietních rozpisů. V závěru praktické části jsou uvedeny tři vzorové dietní rozpisy a jídelníčky na 1 den pro dvě děti a dospělého jedince s hereditární tyrosinémie I. typu.