Nízkomikrobiální strava onkologických pacientů - Krčková, Kateřina (2012)
Teoretická část této práce s názvem „Nízkomikrobiální strava onkologických pacientů“ pojednává o problematice infekcí u oslabených onkologických pacientů podstupujících chemoterapeutickou léčbu nebo transplantaci kostní dřeně. V práci jsou popsány nežádoucí účinky léčby a proces průběhu transplantace kostní dřeně. Zvláštní pozornost je věnována kapitole o neutropenii. Dále je v práci popsána problematika mikroorganismů v potravinách, které mohou ohrozit neutropenické pacienty na životě. Poslední kapitola je zaměřena na nízkomikrobiální dietu, kterou by měli pacienti s oslabenou imunitou dodržovat. Praktická část je zaměřena na pacienty po transplantaci kostní dřeně. Byla zjišťována doba dodržování diety, kvalita edukace pacientů, energetická hodnota diety a zda se pacienti cítili omezeni při dodržování diety.