Nejsou barviva jako barviva - nutriční aspekty méně známých rostlinných barviv - Miháliková, Michaela (2012)
Cílem této práce je shrnout poznatky o méně známých druzích rostlinných barviv betalainech, chlorofylech, anthokyanech a kurkuminu. Teoretická část přináší stručný pohled na obecné vlastnosti a charakteristiky jednotlivých rostlinných barviv. Hlavní částí práce je popis jejich možných účinků na lidské zdraví, které jsou často v jejich souvislosti zmiňovány a diskutovány. Součástí práce je také vyhodnocení průzkumu, jehož cílem bylo zjistit znalosti studentů Lékařské fakulty Masarykovy univerzity o rostlinných barvivech a preference faktorů, které ovlivňují nákup potravin. Okrajově je pozornost věnována zjištění konzumace vybraných potravin, které rostlinná barviva přirozeně obsahující či byly do nich přidávány.