Využití zobrazovacích metod při vyšetření rohovky - Otřísalová, Klára (2012)
Bakalářská práce je zaměřená na využití zobrazovacích metod při vyšetření předního segmentu oka se zaměřením na rohovku. V první kapitole je stručně popsán úvod do této problematiky. Druhá kapitola pojednává o anatomii, nervovém zásobení a výživě rohovky. Třetí část je věnována štěrbinové lampě, která je klíčovým přístrojem při vyšetření rohovky. Čtvrtá kapitola se zabývá topografií rohovky, jejím principem a využitím v oftalmologii. V páté kapitole je popsáno Scheimpflugovo pravidlo a přístroj Pentacam, jehož základem je tento princip. V šestém a sedmém oddíle jsou rozebrány přístroje Orbscan a Duální analyzátor Galilei. Následující kapitola je věnována pachymetru a dalším metodám sloužícím k měření tloušťky rohovky. Princip předně segmentového OCT, optické koherentní tomografie, je objasněn v deváté části. V desátém oddíle je rozepsána ultrazvuková mikroskopie. Předposlední a poslední kapitola je věnována konfokální a endoteliální mikroskopii a jejich využití v oftalmologické praxi.