Technologie a optimalizace progresivních brýlových čoček - Königová, Anna (2012)
Tato bakalářské práce se specializuje na progresivní brýlové čočky, především z pohledu jejich výroby a jejich přizpůsobení se klientovi. Je zde popsáno, pro kterou skupinu klientů jsou určeny. Popíšeme si ve zkratce základní pojmy jako je akomodace, a s ní spojená intraokulární čočka a její stavba. Mimo akomodaci se budeme věnovat také akomodační šíři a jejího úbytku, jež vede k presbyopii. Čočky mimo jiné prošly dlouhodobým vývojem, který je zachycen v jejich jednotlivých generacích. Projdeme stavbou čoček a body, které na ní rozlišujeme. Z kosmetického hlediska se progresivní čočky upravují prizmatickým ztenčováním, založeném na využití hranolu neboli prizmatu. Přiblížíme si klienty, pro které jsou progresivní čočky vhodné, a začneme výrobou, ve které si popíšeme především free-form technologii, postup výroby polotovaru, a z polotovaru přejdeme na výrobu zadní plochy progresivní čočky, právě za využití této technologie. Přes hrubé opracování, leštění, čištění a označení se dostaneme