Iseikonické čočky - korekce anizometropie, výpočet vlastního zvětšení brýlových čoček - Pomajbíková, Vendula (2012)
Tato práce pojednává o problematice anizometropie. Zpočátku se práce soustředí přímo na anizometropii. Přesně ji definuje, jaký je původ názvu a rozděluje anizometropii podle určitých kritérií. Také uvádí, jaké jsou její příznaky a jaké může způsobit komplikace při snaze o binokulární vidění. Jsou zde vyzdviženy nejzávažnější příznaky a více do hloubky se zabývá aniseikonií; přesnou definici, rozdělení a jakým způsobem lze zjistit její stupeň. Větší část této bakalářské práce se věnuje především korekcí dané refrakční vady. Uvádí, jak korekci pomocí brýlí, tak pomocí kontaktních čoček a v neposlední řadě i refrakční chirurgii. Další kapitola je zaměřena na iseikonické čočky a jejich problematiku. Na závěr je zde matematicky popsán vztah pro vlastní zvětšení brýlových čoček, což úzce souvisí s korekcí iseikonickými čočkami.