Umělé nitrooční čočky - Župková, Petra; Richter, Jan; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2012)
Bakalářská práce „Umělé nitrooční čočky“, zachycuje nejdůležitější etapy existence nitroočních implantátů. Pojednává o vzniku prvních umělých nitroočních čoček, které se datují do 18. století a jejich dalšímu vývoji. Spolu s technickým pokrokem konkrétní doby se měnily i vlastnosti nitroočních čoček. Zásadní změny se týkaly především materiálu, ze kterého se čočky vyráběly, dále místa fixace a metod výpočtu optické mohutnosti implantátu. S přechodem do současnosti se práce zabývá především možnostmi moderních nitroočních čoček, jejich indikacemi a kontraindikacemi, dále různými technikami implantace a někdy nevyhnutelnými komplikacemi spojenými s implantací nitroočních čoček. Vzhledem k rozvoji dnešní společnosti, technickému pokroku a stoupajícím nárokům jedince na kvalitní zrak i v pokročilém věku zde nechybí ani lehký náhled do budoucnosti umělých nitroočních čoček.
Bachelor thesis „ The Artificial Intraocular Lens“, captures the most important phases of the intraocular implants’ development. Thesis deals with the first artificial intraocular lenses origin which is dated from the 18th century and their further development. Qualities of the intraocular lenses were changed with a technical progress. The fundamental changes involved primarily of the materials which the lenses were made, then the place of fixation and the optical implants’ power calculation. With transition to nowadays my work deals firstly with modern intraocular lenses posibilities’, their indications and contraindications, as well as various techniques of implantation and sometimes inescapable complications which are associated with intraocular lenses’ implantation. In a view of moderne society development, technical progress and rising of individuals’demands on quality foresight in advanced age, there is not expectation into the future of artificial intraocular lenses missing out.
Vedoucí práce: Jan Richter
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2012
Keywords: afakie; biometrie; fakické nitrooční čočky; nitrooční čočky; Aphakia; Biometry; Lenses, Intraocular; Phakic Intraocular Lenses; bakalářské práce