Umělé nitrooční čočky - Župková, Petra (2012)
Bakalářská práce „Umělé nitrooční čočky“, zachycuje nejdůležitější etapy existence nitroočních implantátů. Pojednává o vzniku prvních umělých nitroočních čoček, které se datují do 18. století a jejich dalšímu vývoji. Spolu s technickým pokrokem konkrétní doby se měnily i vlastnosti nitroočních čoček. Zásadní změny se týkaly především materiálu, ze kterého se čočky vyráběly, dále místa fixace a metod výpočtu optické mohutnosti implantátu. S přechodem do současnosti se práce zabývá především možnostmi moderních nitroočních čoček, jejich indikacemi a kontraindikacemi, dále různými technikami implantace a někdy nevyhnutelnými komplikacemi spojenými s implantací nitroočních čoček. Vzhledem k rozvoji dnešní společnosti, technickému pokroku a stoupajícím nárokům jedince na kvalitní zrak i v pokročilém věku zde nechybí ani lehký náhled do budoucnosti umělých nitroočních čoček.