Pleoptická a ortoptická léčba strabismu - Sochová, Pavla (2012)
Tato práce si klade za cíl shrnout důležité informace ohledně pleoptiky a ortoptiky. V úvodních kapitolách jsou objasněny poruchy binokulárního vidění (šilhání, amblyopie, anomální retinální korespondence), které se snaží pleoptická a ortoptická léčba napravit. Pleoptika je konzervativní léčba amblyopie (tupozrakosti), která pozitivně ovlivňuje útlum amblyopického oka díky jeho zvýhodnění. Poté, co se dosáhne přibližně vyrovnaného vidění obou očí, nastupuje ortoptická léčba, jejímž cílem je obnovit porušené binokulární vidění. Praktická část práce se zaměřuje na zjištění nejčastějšího druhu šilhání a využití různých metod léčby.