Oční projevy celkových onemocnění - Zahradníková, Simone (2012)
Práce pojednává o celkových onemocněních, které mají vliv na zrak a projevují se typickým očním symptomem pro danou chorobu. Jednotlivé kapitoly jsou rozděleny dle orgánových soustav lidského těla a zaměřují se na oční projevy, diagnózu, vyšetřovací metody a následnou důležitou terapii. Podrobněji je popisována problematika endokrinních onemocnění a nemocí oběhového systému. Důvodem podrobnějšího popisu těchto chorob je zvyšující se četnost výskytu v populaci nejen mezi staršími lidmi, ale objevují se stále častěji i u mladších osob. Cukrovka, hypertenze atd. jsou jedny z hlavních příčin oslepnutí v populaci.