Progresivní a degresivní brýlové čočky - aplikace vhodného typu dle individuálních parametrů klienta - Mýlková, Magdaléna (2012)
Práce se zabývá problematikou progresivních a degresivních brýlových čoček. První kapitoly jsou věnovány obecnému popisu refrakčních vad oka, presbyopie (včetně teorií vzniku) a vadám binokulárního vidění, zvláště brýlové korekce anizometropie. Hlavní část práce je věnována progresivním čočkám. Zabývá se historickým vývojem progresivních brýlí, nejnovějšími optimalizacemi, způsobem centrace a vyměřením individuálních parametrů. Dále je rozebrána problematika vyšetření zraku pro multifokální brýle a důsledky předepsání nesprávné korekce. Poslední část práce je věnována degresivním brýlovým čočkám.