Systémy péče o kontaktní čočky, oční patologie způsobená porušením pravidel hygieny kontaktních čoček. - Rosová, Jana; Petrová, Sylvie, 1953-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2012)
Bakalářská práce obsahuje dvě části. První část zahrnuje informace o systémech péče kontaktních čoček. V práci jsou popsány dnešní nejpoužívanější systémy péče, jako jsou peroxidové roztoky a multifunkční roztoky pro měkké i tvrdé kontaktní čočky včetně jejich chemického složení. Dále jsou uvedeny i starší metody, se kterými se dneska setkáváme jen výjimečně, např. tepelná dekontaminace. Druhá část práce je zaměřena na oční patologii. Kontaktní čočky jsou spojeny s pravidelnou hygienou a péčí. Pokud nebudou tato pravidla hygieny dodržována, hrozí vznik neinfekčních ale i infekčních onemocnění, které nám mohou nevratně poškodit zrak.
The bachelor thesis is dividend in two parts. The first part includes information about the care of contact lenses. The thesis describes today's most commonly used systems of care, such as peroxide solutions and multifunctional solutions for both soft and hard contact lenses. The thesis also presents chemical composition of the solutions. Furthermore, there are mentioned older methods of care, which are only rarely used today, such as thermal decontamination. The second part of the thesis focuses on eye pathology. Contact lenses need regular hygiene and care. If the hygiene of contact lenses is on a low level there is a high risk of a creation of non-infectious and infectious diseases that can permanently damage eyesight.
Vedoucí práce: Sylvie Petrová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2012
Keywords: kontaktní čočky; multifunkční roztoky; oční roztoky; peroxidový systém; Contact Lenses; Ophthalmic Solutions; bakalářské práce