Systémy péče o kontaktní čočky, oční patologie způsobená porušením pravidel hygieny kontaktních čoček. - Rosová, Jana (2012)
Bakalářská práce obsahuje dvě části. První část zahrnuje informace o systémech péče kontaktních čoček. V práci jsou popsány dnešní nejpoužívanější systémy péče, jako jsou peroxidové roztoky a multifunkční roztoky pro měkké i tvrdé kontaktní čočky včetně jejich chemického složení. Dále jsou uvedeny i starší metody, se kterými se dneska setkáváme jen výjimečně, např. tepelná dekontaminace. Druhá část práce je zaměřena na oční patologii. Kontaktní čočky jsou spojeny s pravidelnou hygienou a péčí. Pokud nebudou tato pravidla hygieny dodržována, hrozí vznik neinfekčních ale i infekčních onemocnění, které nám mohou nevratně poškodit zrak.