Dalekohledy - optický princip, vývoj, využití v technické a optometrické praxi, metody posouzení kvality výrobku - Kyselová, Alžběta, 1987- (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem dalekohledů. V úvodní části jsou zmíněny základní zákony a některé pojmy z geometrické optiky, které souvisí se zobrazením pomocí dalekohledů. Dále je uvedeno vysvětlení optického principu dalekohledu a jeho základní skladba. V práci jsou také rozebrány vlastnosti dalekohledů. Samostatná kapitola se zabývá významnými historickými událostmi a osobami, které jsou s dalekohledy a jejich vývojem spojeny. Pozornost je věnována možnostem rozdělení dalekohledů a způsobům jejich využití, s tím, že využití dalekohledů v optometrické praxi je probráno podrobněji. Na konci práce nalezneme kapitolu pojednávající o možnostech kontroly kvality vyrobeného dalekohledového systému.