Adaptace, její měření, vliv patologie na kvalitu života jedince - Herůfková, Šárka (2012)
Bakalářská práce zpracovává téma adaptace oka, adaptační měřící metody a vliv patologie na kvalitu života. Po úvodu je popsána stručně anatomie oka a fyziologie vidění, kde je zejména popis vzniku zrakového vjemu. V další kapitole se práce zabývá samotnou adaptací oka na světlo a tmu. Mezi rozsáhlou kapitolu patří měření adaptace. Zde je popsán princip adaptometrů a elektrofyziologických vyšetřovacích metod, které zahrnují elektroretinografii, elektrookulografii a zrakové evokované potenciály. Poslední kapitola se soustředí na možné patologie a degenerace sítnice, které mohou adaptaci ovlivňovat, zejména pigmentová degenerace.