Filtry v optice a optometrii - Burdová, Pavla; Beneš, Pavel, 1976-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2012)
Bakalářská práce Filtry v optice a optometrii se skládá z pěti kapitol. Na začátku krátce pojednává o historii vývoje názorů na světlo, elektromagnetickém vlnění a elektromagnetickém spektru, dále jsou vysvětleny některé fyzikální pojmy a zákony související s tématem této práce. V následující části je zmínka o fyziologii vidění, podání a skládání barev. Další oddíl práce se zabývá rozdělením filtrů podle fyzikálních principů a spektrálních vlastností. Dále je uvedeno praktické využití různých filtrů v optometristické i oftalmologické praxi. Poslední část je zaměřena na fotografické filtry.
The bachelor thesis Filters in optics and optometry consists of five chapters. At the beginning briefly describes the history of the development ideas of light, electromagnetic waves and electromagnetic spectrum. As further explained some physical terms and laws which are related with the theme. In the following section is a mention about the physiology of vision, perception and composition of colors. Another part of this work deals with classify pursuant to physical principles and spectrum characteristics. Follow the practical use of different filters in optometry and ophtalmology. The last part is focused on photographic filters.
Vedoucí práce: Pavel Beneš
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2012
Keywords: barevný filtr; colored filter; elektromagnetické jevy; fotografický filtr; photography filter; světlo; Electromagnetic Phenomena; Light; bakalářské práce