Filtry v optice a optometrii - Burdová, Pavla (2012)
Bakalářská práce Filtry v optice a optometrii se skládá z pěti kapitol. Na začátku krátce pojednává o historii vývoje názorů na světlo, elektromagnetickém vlnění a elektromagnetickém spektru, dále jsou vysvětleny některé fyzikální pojmy a zákony související s tématem této práce. V následující části je zmínka o fyziologii vidění, podání a skládání barev. Další oddíl práce se zabývá rozdělením filtrů podle fyzikálních principů a spektrálních vlastností. Dále je uvedeno praktické využití různých filtrů v optometristické i oftalmologické praxi. Poslední část je zaměřena na fotografické filtry.