Užití komunikačních dovedností při práci optometristy - Knötigová, Kamila; Beneš, Pavel, 1976-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2012)
Tato bakalářská práce má vymezit pojem komunikace. Zabývá se komunikačním procesem, na pracovišti optometrie. Popisuje verbální a neverbální složku komunikace a jejich efektivní využití při rozhovoru s klientem. Nastiňuje, jak správně využít různých druhů otázek. Dále se věnuje typologii klientů z hlediska jejich vzhledu a charakteru. Zabývá se komunikací s klienty dle věku - děti, klienti v produktivním věku a senioři. Ukazuje zásady efektivní komunikace s handicapovanými klienty. A to se sluchově, zrakově, tělesně a duševně postiženými. Vymezuje komunikační bariéry a jejich odstraňování. Zabývá se samotným průběhem rozhovoru optometristy s klientem od jeho příchodu, přes anamnézu, vyšetření, refrakci, až po následné řešení jeho zrakových nároků.
This work should define the concept of communication. It deals with the communication process at the workplace Optometry. It describes verbal and nonverbal component of communication and their effective use in an interview with the client. It outlines how to use various types of questions. It also discusses the typology of clients in terms of their appearance and character. It deals with communication with clients by age group - children, clients in productive age and seniors. It shows the principles of effective communication with disabled clients - by hearing, visually, physically and mentally handicapped. It deals with an interview between a optometrist and a clientfrom his arrival, through case history, examination, refraction, follow-up to his visual claims.
Vedoucí práce: Pavel Beneš
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2012
Keywords: komunikační dovednosti; optometrie; communication skills; Optometry; bakalářské práce