Srovnání parametrů a materiálových vlastností brýlových čoček na českém trhu - Nováková Knollová, Libuše; Petrová, Sylvie, 1953-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá rozborem českého optického trhu. Věnuje se historickému vývoji a rozsahu materiálů pro výrobu brýlových čoček. Největší pozornost je věnována parametrům brýlových čoček a jejich vlastnostem. Část práce je také věnována povrchovým zušlechťujícím úpravám čoček a popisu jejich funkcí, které napomáhají ke zvýšení kvality optického vjemu, tím i zrakové pohody klienta. V neposlední řadě úpravy brýlových čoček plní funkci ochranou, zvyšují tak bezpečné používání korekčních pomůcek. Na závěr se věnuji optickým firmám na českém trhu, a popisu produktů dvou z nich.
The bachelor´s thesis deals with the analysis of the Czech optical market. It records a historical development and a range of materials used for production of spectacle lenses. The biggest attention is paid to different parameters of spectacle lenses and their properties. Part of the thesis is concerned with refining of a lens surface. It describes modifications to lens surface that improve the quality of optical perception, thereby improving the visual the comfort of a client. Last but not least, the thesis mentions adjustments of spectacle lens surface that enhance the mechanical protection of the lens, which increases their safe usage. The last part describes different optical companies competeng in the Czech market and specifies two of their products.
Vedoucí práce: Sylvie Petrová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2012
Keywords: Abbeovo číslo; bifokální čočky; brýle; brýlové čočky -- materiály; dioptrie; index lomu; multifokální čočky; optika; eyeglasses; optics; bakalářské práce