Sociálně-ekonomické důsledky odsunu Němců na území Svitavska - Zrůstová, Pavlína (2012)
Diplomová práce mapuje česko-německé soužití v okrese Svitavy s důsledky, které přinesl rozchod obou národů po druhé světové válce. Stěžejní část práce představuje odsun Němců a následné osídlení okresu Svitavy novými obyvateli. Zejména v letech 1930 - 1961 došlo k velkým hospodářským, sociálním a kulturním změnám, které se z poloviny udály již v národnostně homogenním okrese. Cílem práce je zachytit rozdíly poválečného vývoje v území, jež bylo z poloviny determinováno násilnou migrací v kontextu celorepublikového vývoje. Zásadní otázkou je, zda se sociálně-ekonomické dopady odsunu Němců projevují v území i v současnosti a v jaké podobě.