Prostorová diferenciace vybraných onemocnění a příčin úmrtí v České republice - Nožičková, Lucie (2012)
Tato diplomová práce se věnuje vybraným onemocněním a příčinám úmrtí v České republice. Sleduje situaci v České republice ve srovnání s vybranými státy Evropy z hlediska různých ukazatelů zdravotního stavu obyvatelstva. Sledovanými faktory jsou naděje dožití, kojenecká úmrtnost, nemoci oběhové soustavy, ischemická choroba srdeční, zhoubné novotvary, cukrovka, tuberkulóza a sebevraždy. Dále se práce věnuje problematice vyplňování Listu o prohlídce mrtvého. V rámci České republiky se práce zabývá časovým a prostorovým srovnáním ukazatelů zdravotního stavu obyvatelstva (kojenecká úmrtnost) i vybranými příčinami úmrtí (nemoci oběhového systému, novotvary, tuberkulóza, cukrovka, sebevraždy). Výstupem práce je celkové posouzení současného zdravotního stavu obyvatelstva České republiky z hlediska výše uvedených ukazatelů.