Nové formy cestovního ruchu v České republice - Hromková, Lenka; Seidenglanz, Daniel, 1977-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2012)
Cestovní ruch je jedno z nejdynamičtějších ekonomických odvětví, ve kterém se zvláště v posledních desetiletích projevují čím dál častěji nové trendy. Tato diplomová práce se zabývá geografickou analýzou specifických nových forem cestovního ruchu a tematických parků v České republice. Jako specifické nové formy cestovního ruchu byly vybrány dobrovolnický cestovní ruch, dark tourism, filmový cestovní ruch a zážitkový cestovní ruch. Práce nejdříve rozebírá pozitivní a negativní dopady cestovního ruchu a současné trendy v cestovním ruchu, volném čase a rekreaci. Hlavní část práce se zaměřuje na analýzu a hodnocení prostorového rozložení vybraných specifických nových forem cestovního ruchu a tematických parků v České republice, zkoumá a mapuje jejich nabídku a věnuje pozornost i motivacím k účasti na těchto formách cestovního ruchu a k návštěvě tematických parků.
Tourism is one of the most dynamic economic sectors in which especially in recent decades increasingly reflected new trends. This diploma thesis deals with the geographic analysis of specific new forms of tourism and theme parks in the Czech Republic. As a specific new forms of tourism have been selected volunteer tourism, dark tourism, film tourism and experience tourism. Thesis first discusses the positive and negative impacts of tourism and current trends in tourism, leisure and recreation. The main part focuses on the analysis and evaluation of the spatial distribution of selected specific new forms of tourism and theme parks in the Czech Republic, explores and maps their offer and pays attention to the motivations to participate in these forms of tourism and to visit theme parks.
Vedoucí práce: Daniel Seidenglanz
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: cestovní ruch -- Česko; tourism -- Czechia; tourism; diplomové práce; master's theses