Nové formy cestovního ruchu v České republice - Hromková, Lenka (2012)
Cestovní ruch je jedno z nejdynamičtějších ekonomických odvětví, ve kterém se zvláště v posledních desetiletích projevují čím dál častěji nové trendy. Tato diplomová práce se zabývá geografickou analýzou specifických nových forem cestovního ruchu a tematických parků v České republice. Jako specifické nové formy cestovního ruchu byly vybrány dobrovolnický cestovní ruch, dark tourism, filmový cestovní ruch a zážitkový cestovní ruch. Práce nejdříve rozebírá pozitivní a negativní dopady cestovního ruchu a současné trendy v cestovním ruchu, volném čase a rekreaci. Hlavní část práce se zaměřuje na analýzu a hodnocení prostorového rozložení vybraných specifických nových forem cestovního ruchu a tematických parků v České republice, zkoumá a mapuje jejich nabídku a věnuje pozornost i motivacím k účasti na těchto formách cestovního ruchu a k návštěvě tematických parků.