Říční dřevo a geomorfologie meandrujícího koryta Svratky - Kašparová, Lucie; Máčka, Zdeněk, 1973-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2012)
Předložená diplomová práce je zaměřena na výzkum vztahu mezi říčním dřevem a fluviálními tvary a procesy v zájmových částech koryt řek Svratky a Břímovky v jejich pramenné oblasti. Pro účel výzkumu byly zvoleny zachovalé části toků s přirozeně meandrujícím korytem protékajícím z větší části smrkovými monokulturami, kde se předpokládá vliv říčního dřeva na zvyšování pestrosti dnových tvarů a celkovou morfologii koryta. V ČR probíhal doposud výzkum říčního dřeva spíše na větších a středních tocích. Obsah je rozdělen do dvou částí, kde se první část věnuje meziročnímu monitoringu prostorového rozšíření a množství říčního dřeva v zájmovém úseku Svratky mezi roky 2008 - 2011 a jeho porovnání se stavem v roce 2011 na úseku řeky Břímovky. V rámci této kapitoly byl kladen důraz na míru antropogenních zásahů na dynamiku říčního dřeva a jeho vliv na morfologii koryta. V rámci druhé části byly vymezeny geomorfologické typy morfologie koryt obou toků od pramene po jejich soutok nad obcí Herálec po
This thesis is focused on a research of the relation between woody debris and fluvial system and proceses in stream bed of the headwater parts of Svratka and Břímovka river. It had been choosen the natural parts of streams with the naturally meandering stream bed running through the spruce monoculture in the most of their lenght where the woody debris is supposed to influence the bed variability and the whole channel morpholgy. In the CR the research have been realised on the larger or medium rivers rather than on the small one. The thesis is divided into two parts. The first part is focused on the interannual monitoring of the distribution and amount of woody debris in the representative segment of the Svratka river during years 2008 - 2011 and on the comparison with the state in 2011 on the representative part of the Břímovka river. Within this chapter the emphasis was put on the antropogenic rate of impact on the woody debris dynamic and channel morphology. Within the second chapter
Vedoucí práce: Zdeněk Máčka
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: geomorfologie; říční dřevo; říční koryta; geomorphology; river channels; wood in rivers; Svratka (Česko : řeka); Svratka River (Czechia); diplomové práce; master's theses