Pobytové stopy bobra evropského (Castor fiber) na vodních útvarech říční krajiny dolní Svratky - Franěk, Lukáš (2012)
Tato práce se zaměřuje na mapování bobří aktivity v říční krajině dolní Svratky. Bobří aktivita je zde sledována především prostřednictvím potravního chování bobrů na předem vymezených typech vodních útvarů, přičemž hlavní pozornost je věnována bobrem poškozeným dřevinám v pobřežních porostech. Součástí práce je také analýza biotopové selekce bobrů. Získaná data byla z různých hledisek analyzována za účelem popisu a pochopení činitelů ovlivňujících prostorové rozložení bobří aktivity v zájmovém území.